فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید عزیزنژاد، عالیه کاظمی* صفحات 1-40

    تلاش برای ادامه رقابت در بازار جهانی انرژی، توان بسیاری از شرکت های امروزی را به خود اختصاص داده است. اگرچه راهبردهای بهبود عملکرد بسیاری وجود دارد که می توانند توسط یک سازمان اجرا شود، اما مشخص نیست چه راهبردهایی یا ترکیبی از آن‎ ها در صورت وجود در بهبود عملکرد بیشتر مفید هستند. مدیریت راهبردها شامل فعالیت هایی است که توسعه ی بلندمدت سازمان را ممکن می سازند و به مدیران برای تصمیم گیری در مورد اقدامات آینده کمک می کند. از طرفی باتوجه به همه گیری ویروس کرونا در جهان از ابتدای سال 2020 تاکنون، اتخاذ رویکردهای متناسب با شرایط بحرانی جهت سیاسگذاری کلان در بازارهای انرژی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مقاله حاضر با هدف انتخاب راهبردهای بازار انرژی در شرایط بحرانی و با درنظرگرفتن مورد مطالعه صادرات گاز به کشور ترکیه، به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای این بازار پرداخته است. در این راستا ابتدا نسبت به شناخت وضع موجود در شرکت ملی گاز ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی جهان پرداخته شده ونقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای این صنعت از نظر کارشناسان صنایع نفت وگاز استخراج شده است. سپس ضریب اهمیت و رتبه هریک از عوامل در ماتریس ارزیابی تعیین و بررسی شده اند و نهایتا بهترین راهبردها برای مواجه شدن با  شرایط بحرانی پیشنهاد شده است. با توجه به نتایج بدست آمده راهبردهای تقویتی بالا ترین اولویت را در بین سایر راهبردها به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: شناسایی راهبرد، شرایط بحرانی، بازارهای انرژی، صادرات گاز به ترکیه، اپیدمی جهانی
  • امین حسنی*، عباس ملکی صفحات 41-91

    مقاله پیش رو به ترجمه مقاله ای با همین عنوان که توسط مک کولاچ و همکارانش نگارش شده است می پردازد. در خلال سال های 2005 و  2018، در حداقل 41 کشور آشوب اتفاق افتاده که به طور مستقیم با تقاضای مردم برای سوخت رابطه داشت. ما برای بررسی اثرات قیمت های سوخت و نظام های قیمت بر آشوب های سوخت از مجموعه داده های بین المللی جدیدی استفاده می کنیم. هم سو با انتظارات پیشین دریافتیم که شوک های بزرگ داخلی قیمت سوخت، که اغلب اوقات به شوک های بین المللی قیمت مربوط هستند، پیشران کلیدی آشوب ها هستند. علاوه بر این، نتیجه جدیدی را گزارش می کنیم: آشوب های سوخت رابطه تنگاتنگی با نظام های قیمت دارند. معمولا، کشورهایی که نظام های ثابت قیمت را حفظ می کنند، به ویژه کشورهای صادرکننده انرژی، یارانه های سوخت زیادی دارند. وقتی چنین یارانه هایی ناپایدار می شوند، تعدیل های قیمت های داخلی ابعاد بزرگی پیدا کرده و اغلب اوقات به آشوب منجر می شوند.

    کلیدواژگان: یارانه های سوخت، آشوب های سوخت، اعتراضات، تعارض، نظام های قیمت، انرژی
  • محمد کاظمی، عالیه کاظمی* صفحات 92-118

    بخش ساختمان نقش مهمی در مصرف انرژی کل کشور و جهان در چند دهه اخیر داشته است. براین اساس در نظر گرفتن اقداماتی برای کاهش این میزان مصرف انرژی این بخش لازم و ضروری است. بکارگیری تکنولوژی های بهره وری انرژی ساختمان بدون تاثیر بر آسایش ساکنان، هدف اصلی است. هر چند برخی از این تکنولوژی ها در دسترس هستند و منافع زیاد دارند اما برخی از متغیرهای رفتاری مانع از استفاده از آنها می شوند. در این تحقیق، مقالات مختلف از مجلات معتبر موجود در پایگاه Science Direct و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام برای تعیین این متغیرهای کلیدی، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. این مقالات از سال 2010 تا 2023 میلادی چاپ شدند. بر اساس بررسی و تحلیل آنها، سه گروه اصلی برای متغیرهای رفتاری کلیدی و موثر بر بهره وری انرژی ساختمان در نظر گرفته شدند: شرایط اقامت ساکنان، رفتار صرفه جویانه ساکنان و خرید تکنولوژی های بهره وری انرژی ساختمان. هم چنین پنج زیر گروه فرعی برای هر کدام از این گروه ها تعریف شدند. ارتباط این گروه بندی ها با انواع ساختمان و مناطق جغرافیایی نیز در جداول مختلف، مشخص شد. این یافته ها، چگونگی کمی کردن اثر رفتار بر بهره وری انرژی ساختمان را مشخص می کنند و مانع جمع آوری اطلاعات تکراری و غیر لازم می شوند.

    کلیدواژگان: رفتار صرفه جویانه انرژی، بهره وری انرژی ساختمان، تکنولوژی های پایدار، مقاومت در برابر تغییر عادات، شبکه های هوشمند
  • علی حجتی*، محمد حسین رحمتی، سید علی مدنی زاده صفحات 119-126

    آیا ارتباط معناداری بین تغییر قیمت انرژی و اصلاح درکارایی مصرف سوخت با تمرکز بر بنگاه های تازه وارد وجود دارد؟ این مقاله با استفاده از ریز داده کارگاه های صنعتی در بازه 1391-1396 و شناسایی بنگاه های جدیدالورود، در قالب الگوی اقتصادسنجی تابلویی، عکس العمل تغییرات بهره وری انرژی به قیمت سوخت را بررسی می کند. سازگار با مبانی نظری، افزایش قیمت انرژی از طریق ارتقای فناوری بلندمدت بنگاه موجب بهبود کارایی می شود. یافته مهم این تحقیق تاثیر معنادار و شدیدتر قیمت انرژی بر روی انتخاب فناوری در بنگاه های جدیدالورود نسبت به سایر بنگاه ها است. همچنین، با افزایش سن بنگاه تمایل به تغییرات ساختاری در صنعت تضعیف می شود. در نهایت نشان داده می شود، ضریب تفاوت در واکنش شدت انرژی در بنگاه های تازه وارد و جوانتر به تغییرات قیمت سوخت به صورت معناداری بیش از واکنش بنگاه های با سن بالاتر است. نتایج این تحقیق نسبت به سایر عوامل نظیر نوع سوخت، مناطق جغرافیایی و در صنایع منتخب نیز پایدار است. یافته های این تحقیق، ضرورت اصلاح نرخ انرژی در جهت بهبود فناوری و کاهش شدت انرژی در ایران را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد انرژی، اصلاح مصرف انرژی، تغییر فناوری بنگاه ها، بهینه سازی کارگاه های صنعتی
  • کاربرد رگرسیون چندگانه در مدل سازی الگوی برق مصرفی ایستگاه های آتش نشانی با هدف بهینه سازی و اصلاح الگوی مصرف (مطالعه موردی : سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر مشهد)
    حسن سلمانی بیدسکان*، پوریا بابایی، احمد گائینی صفحات 127-155
    پیش بینی مناسب مصرف برق جزء مهمترین پارامترها در برنامه ریزی برای یک سیستم میباشد. یکی از متداول ترین ابزارها برای انجام پیش بینی، روش های مبتنی بر رگرسیون میباشد . در این تحقیق با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه به پیش بینی مصرف انرژی برق در ایستگاه های آتش نشانی مشهد پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر ایستگاه های سازمان آتش نشانی مشهد می باشند که 45 ایستگاه به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. جهت تحلیل داده های تحقیق از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین سه متغیر مستقل تعداد  نیرو آتش نشان مستقر در ایستگاه ، مساحت ایستگاه و تعداد خودرو آتش نشانی با متغیر وابسته میزان برق مصرفی سالیانه ایستگاه همبستگی قوی و مستقیمی وجود دارد. درنهایت با استفاده از مدل رگرسیون چندگانه الگویی برای محاسبه میزان برق مصرفی سالیانه بر اساس متغیرهای مستقل ذکر شده بدست آمد . به جهت تایید مدل بدست آمده،  با استفاده از تحلیل رگرسیون ریج نشان داده شد که علیرغم وجود هم خطی شدید بین متغیرهای مستقل ، در برآورد ضرایب مدل رگرسیون چندگانه تاثیری نداشته و ضرایب مدل رگرسیون ریج بسیار نزدیک و برابر با ضرایب رگرسیون چندگانه معمولی بدست آمده است .   
    از نتایج این تحقیق می توان در پیش بینی میزان بودجه هزینه ای سالیانه برق مصرفی ایستگاه های آتش نشانی و نیز به جهت بهینه سازی و اصلاح الگوی مصرف و مدیریت ایستگاه هایی که بیشتر از نرم استاندارد مصرف برق دارند ، استفاده نمود .
    کلیدواژگان: رگرسیون ریج، رگرسیون چندگانه خطی، ضریب همبستگی، برق مصرفی، ایستگاه آتش نشانی
  • تحلیل و ارزیابی بافت محلات مسکونی با تاکید بر برنامه ریزی کاربری زمین با رویکرد کارایی انرژی (مطالعه موردی: شهر سنندج)
    خالد اصلانی، فرزین چاره جو* صفحات 156-177
    رشد و توسعه شتابان شهرها و به تبع آن افزایش جمعیت آنها در اواخر قرن نوزده و اوایل قرن بیستم به خصوص در کشورهای در حال توسعه، پیامدهای گوناگونی را در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی به همراه داشته است. از جمله مهم ترین این پیامدها می توان به افزایش مصرف و تقاضا برای منابع انرژی اشاره نمود. با عنایت به اینکه شهرها مصرف کننده بخش اعظم انرژی در سطح جهان هستند، به کارگیری بهینه منابع انرژی به عنوان یکی مهم ترین راهکارها جهت توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی شهرها می تواند توسط برنامه ریزان شهری مورد استفاده قرار گیرد. یکی از مهم ترین اهرم های موثر برای تکامل برنامه ریزی شهری  و بهینه سازی مصرف انرژی شهری، توجه به برنامه ریزی کاربری اراضی شهری است. در این پژوهش چهار محله ی شهر سنندج با تاکید بر برنامه ریزی کاربری زمین با رویکرد کارایی انرژی مورد تحلیل و ارزیابی قرار  گرفته است. نرم افزارهای اصلی مورد استفاده در پژوهش Arc GIS ، Ecotect ، Super decision می باشد. نتایج حاکی از آن است که محلات چهارباغ و صفری در مرکز شهر سنندج، رتبه های اول و دوم کارایی انرژی را به خود اختصاص داده اند. از اهم پیشنهادات افزایش کارایی انرژی شهر سنندج می توان به مواردی همچون: ایجاد هسته های جدید در مراکز جمعیتی شهر و تبدیل آن به شهر چندهسته ای، اتخاذ سیاست های بازآفرینی شهری در محلات مرکزی شهر و اتخاذ راهکارهای مناسب جهت بهبود مولفه های  "عملکردی"، "حمل ونقل و ارتباطی" و "کالبدی و زیرساخت" در محلات حاشیه ای اشاره نمود.
    کلیدواژگان: انرژی، کاربری زمین، محله، شهر سنندج، نرم افزارArc GIS، نرم افزار Ecotect
  • بررسی مدل درآمد هدف در بازار جهانی نفت با روش ARDL
    داوود منظور، علی اکبر محمدی سمچولی*، امیر کارگر صفحات 178-205
    مدل درآمد هدف بیان می کند که نیازهای سرمایه گذاری کشور و قیمت نفت، بیشترین نقش را در تعیین میزان تولید نفت آن کشور دارند و هدف این مطالعه، بررسی مدل مذکور برای کشور های عضو اوپک و تعدادی از کشورهای غیر اوپک است. شیوه پاسخگویی به مساله مزبور، استفاده از روش ARDL در بازه زمانی 1971 الی 2019 است. نتایج نشان می دهد، در بلندمدت عراق پیرو مدل ضعیف، عربستان و لیبی پیرو مدل عادی و مکزیک تابع منحنی عرضه با بازگشت رو به عقب (BSC) ، و در کوتاه مدت، عربستان پیرو مدل عادی و مکزیک و مالزی تابع BSC رفتار می کنند. لذا نمی توان نتیجه گرفت که تمام اعضای اوپک از این مدل پیروی کرده و همچنین، نمی توان وجود این مدل را رد کرد. در نتیجه می توان گفت مدل درآمد هدف شاید مدل مناسبی برای پیش بینی و تخمین نباشد، اما دید بسیار مناسبی به سیاست گذاران در زمینه صنایع مرتبط با نفت می دهد.
    کلیدواژگان: مدل درآمد هدف، اوپک، غیر اوپک، بازار نفت، ARDL
|
  • Vahid Aziznejad, Aliyeh Kazemi* Pages 1-40

    Nowadays, many companies make a big effort to compete in the global energy market. Although there are many performance improvement strategies that can be implemented by an organization, it is not clear which strategies or combinations are most useful in improving performance. Strategy management includes activities that enable the long-term development of the organization and help managers make decisions about future actions. On the other hand, considering the global pandemic of coronavirus from the beginning of 2020 until now, adopting appropriate approaches to critical situations for macro-policy-making in energy markets is of particular importance. The present article, with the aim of selecting energy market strategies in critical situations and considering the study of gas exports to Turkey, examines the strengths, weaknesses, opportunities and threats of this market. In this regard, first, the current situation in the National Iranian Gas Company as the second largest holder of gas reserves in the world and the strengths, weaknesses, opportunities and threats of this industry have been extracted from the perspective of the oil and gas industry experts. Then the coefficient of importance and rank of each factor in the evaluation matrix is determined and analyzed, and finally, the best strategies for dealing with critical situations are proposed. According to the obtained results, reinforcement strategies had the highest priority among other strategies.

    Keywords: Strategy identification, Critical situation, Energy markets, Gas export to Turkey, Global pandemic
  • Amin Hassani*, Abbas Maleki Pages 41-91

    Between 2005 and 2018, 41 countries had at least one riot directly associated with popular demand for fuel. We make use of a new international dataset on fuel riots to explore the effects of fuel prices and price regimes on fuel riots. In line with prior expectations, we find that large domestic fuel price shocks - often linked to international price shocks - are a key driver of riots. In addition, we report a novel

    result

    fuel riots are closely associated with domestic price regimes. Countries that maintain fixed price regimes - notably net energy exporters - tend to have large fuel subsidies. When such subsidies become  unsustainable, domestic price adjustments are large, often leading to riots.

    Keywords: Fuel subsidies, Fuel riots, Protests, Conflict, Price regimes, Energy
  • Mohammad Kazemi, Aliyeh Kazemi* Pages 92-118

    Over the last few decades, the building sector has played a significant role in the total final energy use of our country and the world. Thus, actions to decrease buildings' energy consumption are vital. The adoption of building energy-efficient technologies without affecting the occupants' welfare is the main goal. Although several building energy-efficient technologies are available and bring many benefits, some behavioural variables hinder their adoption. We examined publications from 2010 to 2022 to investigate these behavioural variables. Science Direct was the database chosen for this research. This review gathered 15 behavioural variables that were grouped into three categories: (1) realistic occupancy data, (2) curtailment behaviours, and (3) purchasing activities and energy efficiency choices. Furthermore, we clarified the dependence relationship of these behavioural variables and the types of buildings and geographical regions with the different tables. Besides clarifying how the building energy efficiency behaviour can be quantified, the results avoid unnecessary and redundant data collection.

    Keywords: Curtailment behavior, Building energy efficiency, Sustainable technologies, Resistance to change energy usage routines, Smart networks
  • Ali Hojati*, Mohammad Hossein Rahmati, Seyed Ali Madanizadeh Pages 119-126

    Do Iranian industrial manufacturing improve fuel consumption technology, and what is the intensity of this improvement? These technology adoptions are crucial due to the long-term effect on energy consumption.
    To answer this question and by studying the changes in the period 2012-2017, this paper tries to figure out what will change the firms' decision on energy usage technology. The results show new firms have to decide on their technology due to the reduction in total energy prices.
    The findings of this study show that whether the changes in technology use are limited to new entrants, or we consider it a reduction over time, technological changes due to price in the data of industrial manufacturing have occurred. Also, according to the theoretical foundations, based on the findings of this study, with increasing the firm's age, the tendency for structural changes in the industry will decrease.

    Keywords: Energy Economics, Energy Consumption Reform, Enterprise Technology Change, Industrial Manufacturing Optimization
  • The application of multiple regression in modeling the electricity consumption pattern of fire stations with the aim of optimizing the consumption pattern
    Hassan Salmani Bideskan*, Pooria Babaei, Ahmad Gaeini Pages 127-155
    Proper prediction of electricity consumption is one of the most important parameters in planning for a system. One of the most common tools for forecasting is regression-based methods. In this research, using the multiple linear regression model, the prediction of electricity consumption in Mashhad fire stations has been discussed. The statistical population of the current research is the stations of the Mashhad Fire Department, of which 45 stations were selected as a statistical sample.


    Pearson correlation and regression statistical methods were used to analyze the research data. The results of the research show that there is a strong and direct correlation between the three independent variables of the number of firemen stationed at the station, the area of ​​the station and the number of fire trucks with the dependent variable of the station's annual electricity consumption. Finally, by using the multiple regression model, a model was obtained to calculate the annual electricity consumption based on the mentioned independent variables.


    In order to confirm the obtained model, it was shown by using ridge regression analysis that despite the presence of strong collinearity between independent variables, it did not affect the estimation of coefficients of the multiple regression model and the coefficients of the ridge regression model were very close and equal to the normal multiple regression coefficients.


    The results of this research can be used to predict the amount of the annual budget of electricity consumed by fire stations and to optimize and modify the consumption pattern.
    Keywords: Ridge regression, multiple linear regression, correlation coefficient, electricity consumption, fire station
  • The Analysis and evaluation of the residential neighborhoods through land use planning based on energy efficiency approach (Case study: Sanandaj city)
    Khaled Aslani, Farzin Charehjoo* Pages 156-177
    The late nineteenth and early twentieth centuries, especially in developing countries, has had various outcomes on the economic, social, physical, and ecological backgrounds. One of the most important consequences is the increase in consumption and demand for energy resources. Given that cities devour most of the world's energy, the optimal use of energy resources as one of the most prominent strategies for economic, social, cultural and environmental development of cities can be used by urban planners. One of the most important effective levers for the development of urban planning and optimization of urban energy consumption is to pay attention to urban land use planning. In this study, four neighborhoods of Sanandaj  have been analysedand evaluated through land use planning based on energy efficiency approach .The main softwares used are Arc GIS, Ecotect, Super decision research. The results show that neighborhoods at the center of Sanandaj city, which ranked the first and second stage in energy efficiency. The most important principles for increasing energy efficiency of Sanandaj city are: creating new nuclei in the city's population centers and turning it into a multi-core city, adopting urban regeneration policies in the city's central neighborhoods and using appropriate strategies to improve "functional", "transport and communication" factors and "Physical and Infrastructure" in the suburbs.
    Keywords: Energy, Land Use, Neighborhood, Sanandaj City, Arc GIS Software, Ecotect Software
  • Investigating the Target Revenue Model in the World Oil Market by ARDL Method
    Davood Manzoor, Aliakbar Mohammadi Samchouli*, Amir Kargar Pages 178-205
    The target revenue model states that the country's investment needs and oil price play the most important role in determining that country's oil production, and the purpose of this study is to examine mentioned model for OPEC member countries and a number of non-OPEC countries. The way to answer that question is to use the ARDL method in the period 1971 to 2019. The results show that in the long-run Iraq follows the weak model, Saudi Arabia and Libya follow the normal model and Mexico follows the Backward Supply Curve (BSC), and in the short-term, Saudi Arabia follows the normal model and Mexico and Malaysia follow the BSC model. Therefore, it cannot be concluded that all OPEC members follow this model, nor can the existence of this model be ruled out. As a result, it can be said that the target revenue model may not be a good model for forecasting and estimating, but it gives a very good view to policymakers in the oil-related industries.
    Keywords: Target Revenue Model, OPEC, Non-OPEC, Oil Market, ARDL